Referat: Solängens BK - Landala IF

1-1 (1-0)
1-1 Aidan, assist Mert

I vanlig ordning sken solen från en klarblå himmel över Eklandavallen. Av någon anledning är det alltid så och av just den anledningen skall jag gnälla; Eklandavallen är förmodligen fotboll-Göteborgs strävaste konstgräsplan som utan tvekan gör sig bättre i lätt duggregn. Det är svårt att få upp bolltempo, studsarna är jämna men höga och planen är liten och kompakt. Givetvis är villkoren lika för båda lagen så jag lägger ingen vikt vid att det skulle påverkat resultatet, det är mest kuriosa.
Vi vet sedan urminnes tider att Solängen är starka hemma och att de inte ger upp förän sista minut men Landala anno 2018 är ett avsevärt mycket bättre fotbollslag så att vi hade poängvittring detta besök var det inget snack om.
Med alla tre ordinarie målvakter iväg på annat håll får vi tacka en högre makt att vi har Anders. Anders valde att inför denna säsongen lägga handskarna på hyllan men har efter hand kommit ner och stöttat laget när vi varit ont om målvakter på träning och detta långt över förväntan. Jag hoppas givetvis att Anders ska överväga en comeback, om inte är han ett äss att ha i rockärmen.

Laget mönstrades enligt nedan:
Anders
Jacob-Erik-Farre
Per N-Robert-OP-Rasmus-Kalle
Theo-Patrik

(Mert, Simon, Tobbe, Aidan)

Matchen inleds med att Solängen backar hem och vi tillåts rulla boll. Om det nu är underlaget det beror på eller inställningen så är vi hur som helst ganska dåliga på det. Vi trycker inte till bollen och får således ingen rörelse i motståndarna och vi slår bort flera för enkla bollar när vi väljer det svårare alternativet. Solängen har likt oss flera stora tunga pjäser så bägge lagens fasta situationer är alltid målchanser. På efterspelet av en hörna, eventuellt en frispark blir vi bolltittande och tappar helt våra ytor varpå Solängens nummer 10 kan dra på ett inte alltför imponerande skott men den studsar och far och touchar ett oreanget ben vilket ställer Anders i målet. Det är precis det här som kännetecknade oss förra året och från sidan är det tugnt att bevittna.
Det på tok för sena wake-up-callet innfinner sig 6 minuter för sent och vi får istället jobba för en kvittering.
Resterande del av första halvlek består till 50% av kamp på mittplan och 50% frisparkar då båda läger gnäller på tok för mycket på domaren och motståndarna. Här borde åtminstone en handfull ostskivor delats ut men icke.
Efter just en frispark ett tiotal meter in på motståndarnas planhalva kan Theo ostört nicka in 1-1 och stor glädje i det oreangea lägret. Glädjen blir kortvarig då domaren hittar årets kanske märkligaste offside.

I halvlek är känslan positiv, vi ser bra mycket piggare ut än våra motståndare och efter lite taktiska förändringar är vi riktigt taggade för en bra andra halvlek.
Andra halvlek är bara 5 minuter gammal när vi kvitterar. Detta genom en fin frispark av Mert mot bortre där Solängen inte får ordning på bollen och Aidan kan påpassligt trycka dit 1-1!
Solängen förlitar sig på långa bollen på en ensam anfallare och kommer till två riktigt farliga lägen. Ett friläge som Anders parerar fint, ett friläge som går under Anders men tappar kraft och Erik kan vinna duellen bakom och rensa.
Utöver detta har Solängen ett skott i ribban men inte mycket annat. Vi radar upp halvchanser, Patrik har en hörna som via touch är över (enligt flera spelare) mållinjen, Rasmus har en skarv som är ytterst nära, Theo kommer till skott utifrån. Patrik får ett fint läge med ett par minuter kvar men knorrar den någon meter över krysset. Det vill sig helt enkelt inte men vi är överlag nöjda med 1-1 mot ett alltid hårt jobbande Solängen.
Nya tag på onsdag mot nästa nemesis i form av BK S:t Jakob!